Decemberkultur

31.12.2017 kl. 12:12

Serier & teve
I december såg vi klart femte och sista säsongen av Six feet under (2001-2005 av Alan Ball), som under seriens gång verkligen växt på oss båda och blivit en favorit. "A drama series that takes a darkly comical look at members of a dysfunctional California family that runs an independent funeral home." Jag gillar serier med några år på nacken - det är som om åren som gått gör den mer intressant, får den att skilja sig ur mängden.

Six feet under handlar om familjen Fisher som har en begravningsbyrå. I källaren ligger liken som de balsamerar och på bottenplanen har de en representationsvåning där begravningarna hålls. Varje avsnitt ramas in av ett dödsfall. Hela serien inleds med att utflyttade storebror Nate kommer hem då deras pappa Nathaniel dött. Hemma väntar Claire som går i highschool, mellanbror David och deras mamma Ruth. En typisk familj där alla bär på sina egna hemligheter och frågeställningar, utan att mötas och förstå  varann och oundvikligen byggs det upp konflikter. Att lära känna karaktärerna är kanske det bästa med serien. Därtill behandlas alla möjliga svåra teman som hör livet (och döden) till.

Därtill har jag sett 8/10 delar av första säsongen Vår tid är nu. "En familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt." Det handlar om överklassfamiljen Löwander som äger och snurrar den anrika Djurgårdskällaren. En serie som samlat tevetittarna och som känns ganska rikssvenskt lagom men på många sätt väldigt charmig just därför. Trots tiden som serien är förlagd i känns hållningen dagsdaterad, vilket är en kombination som stundvis väcker frågor och stundvis känns helt rätt. Tyvärr finns serien inte längre tillgänglig på Arenan.

Film
Jag såg Star Wars The Last Jedi på mellandagarna och tyckte den var snäppet mindre helgjuten än The Force Awakens. Nu är jag då ingen Star Wars guru så jag ska inte säga så mycket (se Chris Stuckmanns recension istället) men jag kan säga följande: uppskattade allt med Rey och Kylo Ren och Luke Skywalker men de övriga händelserna engagerade mig inte. Två gånger under filmen sades det i krigsföringen "you have to buy time" och det fick mig att tänka att filmen gjorde det i alltför stor grad. Köpte tid, väntade, stod still. Men ja. Kylo Ren och Rey får guldstjärnor av mig: jag har ett par gissningar om hur utfallet mellan de här två personerna kommer bli i nästa film.

Annars såg jag några filmer hemma: Groundhog day och The Big Short är ett par som jag kan rekommendera. Groundhog day är en dramakomedi från 1993 med Bill Murray, Handling: "A weatherman finds himself inexplicably living the same day over and over again." The Big Short från 2015 med Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling är en verklighetsbaserad story som kräver mer hjärnkapacitet: "Four denizens in the world of high-finance predict the credit and housing bubble collapse of the mid-2000s, and decide to take on the big banks for their greed and lack of foresight." 

Utställningar & upplevelser
Jenni Vakkilainens tavlor, som den här som kallas Little stargazer, såg jag i våras och nu igen på Makasiini Contemporary, älskar fortfarande dem helt gränslöst. Det här är en ny samling målningar men stämningen är lik. Funderade på att köpa ett av hennes konstverk då jag stod där, synd att det inte är aktuellt. Istället ser jag på den här bilden om och om igen. Jag såg också ett helt fantastiskt, djärvt framträdande av studerande vid Teaterhögskolan då de gästspelade på Viirus.

Litteratur
Natten som föregick denna dag av Johanne Lykke Holm ♡
Störst av allt av Anna Persson Giolito
The Sun and Her Flowers av Rupi Kaur
Everstinna av Rosa Liksom
Glöm mig av Alex Schulman (ljudbok)
Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen (ljudbok)
Cat person av Kristen Ropenian (ljudbok)

Musik
Iiris Viljanen spelade på Korjaamon vintti andra december. "Ska vi fira? Ska vi fira idag?" Det var nästan kusligt hur exakt likt det lät som på skivan. Jag stod med handen på hjärtat och lyssnade på hennes lyrics, orden är spröda men samtidigt brutala och trotsiga.

Eftersom året har kommit till sitt slut kan jag passa på att dela med mig av min Spotify-spellista 2017 hej. som innehåller 101 låtar som jag under årets gång valt att lyssna på. Låtarna ligger kronologiskt enligt hur jag lagt till dem vilket gör att du hittar de nyaste låtarna jag lagt till allra längst ner. Den nyaste är Don't Kill my Vibe av Sigrid som jag gillar starkt. Nya Silvana låten Fri har jag spelat mest i december.

Jag tycker att mitt år innehållit mycket ALMA. Då jag ser statistiken av mitt lyssnande menar Spotify ändå att det är Drake, Kendrick Lamar, Vasas flora och fauna, Säkert! och Iiris Viljanen jag lyssnat på allra mest. Mina mest spelade låtar är Leevi and the leavings av Vasas flora och fauna, Nights with you av MØ, Ska vi fira av Iiris Viljanen, Nimimerkillä av Iisa och Total Eclipse of the Heart av Iiris Viljanen. Iväg och lyssna på musik!

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner