Människans mun är en gravgård

21.03.2018 kl. 09:00

Det går en femstjärnig pjäs på teater Viirus den här våren. Den andra naturen, med text av Pipsa Lonka och i regi av Anni Klein. En pjäs som får mig att besväras, skratta och spegla samhället i. Den andra naturen handlar om tänkande och förhållandet mellan människa och natur.

I pjäsen sägs det att "vanan är en andra natur", men den andra naturen är egentligen ett begrepp som innebär ungefär det vi lärt oss, och sedan anammat i våra beteenden. Vi föds t.ex inte med vissheten om att det är förbjudet att slå andra, men (förhoppningsvis) lär vi oss det och börjar bete oss i enlighet med förväntningarna.

Ett återkommande element i Den andra naturen är ljudet av smaskande när man tuggar sin mat, en annan upprepning är toner ur Bach. Det går inte att säga att pjäsen är ett ställningstagande emot t.ex köttindustrin, snarare lyckas pjäsen ta sig an köttindustrin och använda den som en spelbricka i en samhällssatir som tvingar tittaren att reflektera över sina egna handlingar och sin egen omvärld.

Helheten är en kombination av parallella, vardagnära skeenden, eller små berättelser, som kännetecknas av komplexitet och skevhet. Det är aldrig förutsägbart. I min favoritscen spelar tre teens/tonåringar sanning eller konsekvens på en campingplats, en annan stark scen utgörs av en monolog i natten: "Människans mun är en gravgård."

Samtidigt som tematiken ställs i förgrunden i Den andra naturen är hantveket oerhört detaljerat och imponerande. Kostymdesignen (tänk ett pastellfärgat femtiotalskök möter twin peaks) och kombinationen av rök, en kärra för hästtransport och en korvförsäljningsdisk. Karaktärerna har masker och skådespelarna mimar till röster som spelas upp från inspelning. Kombinationen av uppspelat prat och mimande är verkningsfullt. Det fiktionaliserar teatern, det skapar en märklig distans mellan händelserna på scenen och rösterna.

Jag önskar att jag hade mer ork och tid att skriva om Den andra naturen, för det förtjänar pjäsen verkligen.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner