Poesifestival i Åbo, vad du inte vill missa

04.04.2018 kl. 00:00

Åbo poesidagar är ett evenemang som infaller vartannant år i april, och i år har jag varit med och planerat helheten. Upplägget blir brett: med allt från ljudinstallation på Biblioteksbron över aura å, till panelsamtal om hur man kan jobba med poesi för att öka intresset för genren. Jag ska nu helt själviskt plocka ut några inslag som jag tycker du inte kan missa om du råkar befinna dig i Åbo nu i helgen (5-8 april)!

✯TORSDAG✯

Ljuddramat Tusenlugn på Bokens hus (Slottsgatan 24) på torsdag kl 19-20:30. Du har troligtvis inte upplevt detta förr. Vi ska samlas för att lyssna på det 30 minuter långa hörspelet, dricka vin och prata med poeten Heidi von Wright och Radioteaterns tidigare dramaturg Janina Jansson. Jag fick ljuddramat sänt till mig förra veckan, tjuvlyssnade lite vilket och tyckte det lät superspännande. Ljuddrama: Tusenlugn

✯FREDAG✯

På fredagen kl 15-16 kan du komma och höra när jag pratar om att debutera med poesi tillsammans med poeterna Emma Ahlgren, Sinéad Obrey och Adrian Perera. Samtalet äger rum i Studion på biblioteket (Slottsgatan 2) och vi kommer tangera mod, skrivande och var gränsen går för vad en kan tänkas skriva om. På kvällen blir det, traditionsenligt Poetry slam på Koulu (Eriksgatan 18) kl 19. Det kommer säkert bli trängsel och jag ser fram emot att bli blown away av talangerna på scen. Rosanna är kalibreringspoet och Ylva är Master of Ceremony.

✯LÖRDAG✯

Programmet på lördag är så tight och bra att jag inte vet vad jag ska plocka fram för att inte välja exakt allt. Redan på förmiddagen kan man höra en av Nordens främsta poeter Tua Forsström läsa under rubriken Om hjärtat har ett språk, kl 10:30 i Studion på biblioteket. Direkt därpå intervjuas Markus Bergfors om musiklyrik.

På eftermiddagen får ni inte missa Live kritiken. Dikter där kroppar ljuder - kritikerna Ylva Perera och Lisen Sundqvist diskuterar de nyutkomna svenska diktsamlingarna “Marken” av David Väyrynen och “Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” av Nino Mick i ett Live-Kritik samtal om periferi, språk, arbete och makt. Därefter kommer poeter att läsa, missa inte Martina Moliis-Mellberg och Matilda Södergran.

På kvällen blir det open mic (19-21) och Månskensbondens spelning (21-22) på Skärgårdsbaren (Auragatan 14). Open mic äger rum på puben och spelningen på klubbsidan. Bra med open mic så en kan dela med sig av poesin. Stor pepp inför detta!

✯SÖNDAG✯

På söndagen blir det Ingmar Bergman filmmaraton i Studion, men också skrivworkshop 12-14 på Bokens hus. Alldeles konstiga ord blir en workshop som fokuserar på att släppa sin inre kritiker, skriva fritt och inspireras. Om inte jag är helt död efter jobbet hela helgen ska jag definitivt avrunda med att skriva poesi.

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner