Böcker du inte får missa i höst

29.09.2018 kl. 14:00

Här på en vit bordsyta ligger fyra läsupplevelser som du inte borde vara utan i höst. Det är bokmässa i Göteborg men jag är inte där. I stället har jag sett Den stora elden på teater Viirus och druckit Mexican mule, och tänker nu tipsa om fyra böcker som jag tycker oerhört mycket om!

En spellista för sömnlösa nätter av Déa Solin rekommenderar jag för dig som är olyckligt kär eller nyförälskad, dig som gillar amerikanska highschoolserier på Netflix och som känner dig sysslolös och ensam i en stor stad. Boken handlar om tjej som möter tjej. Debutromanen är kort och spänstig.

Bara lite till av Heidi Hakala är också en debutroman - en Helsingforsskildring om prestationssamhället, pressade tidsscheman och en kantig självbild. Förutom att kastas in i stela mingelsammanhang tas läsaren med in i psykologens mottagningsrum och ner på badrumskaklet då det är som värst. Om att överanalysera allt och vara evinnerligt självkritisk.

Bombträdgården av Mia Franck utspelas inte i nutid, det är en story om krigsbarnet Lissu som skickas till Rydlunda i Kalmar och blir Liselott på en prästgård. I Bombträdgården är den historiska tiden ingen klichébild, Lissu är ett barn av kött och blod som det går att känna igen sig i. Bombträdgården handlar om uppväxt, vänskap och om att höra hemma på flera platser. Berättandet är rått och medryckande.

Och hjärtat, det var mitt av Sara Ehnholm Hielm är en essäsamling som inte håller sig till konventionerna, utan på ett känslosamt vis tar sig an livet och litteraturen. Boken har en böljande struktur: det finns både mer litteraturvetenskapliga essäer och texter som känns personliga och dagboksnära. Ofta löper stycken om fakta och känslovärld parallellt, och går in i varandra. Och hjärtat, det var mitt är mycket njutbar läsning, man vill bara dröja kvar bland sidorna.

Kommentarer (2)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
jag vet att du redan tipsar böcker, men har du ett ultimat tips som alla borde läsa? vill impa på resten i min bokcirkel hehe
elias17.10.18 kl. 11:00
haha hmm... vad är bästa "impa på bokklubben"-böckerna. jag vet inte – men alltså mina favoriter, som jag just nu går och tänker på trots att jag läst dem för länge sen (de kan också klassas som eviga favoriter): The Secret History av Donna Tartt (90-talets kultbok), Handmaid's Tale av Margaret Atwood (imponerande feministisk klassiker), Conversations with Friends av Sally Rooney (förra årets storslagna debut i all sin enkelhet, en generationsroman), Ett litet liv av Hanya Yanagihara (bästa boken förevigt *gråter*), Min fantastiska väninna av Elena Ferrante (en otrolig läsupplevelse, autofiktion). Om du vill impa rejält: läs Nervous Conditions av Tsitsi Dangarembga (första romanen på engelska av en kvinna från Zimbabwe) eller The Color Purple av Alice Walker (klassiker), eller varför inte YAHYA HASSAN av Yahya Hassan (boom, hörde dessutom att han nu erkänner brotten han anklagas för)... Damn. Det finns så mycket otroliga böcker att läsa.
20.10.18 14:12
crikey, that's a few. vi läste faktist ett litet liv förra gången (likt alla andra i världen tydligen). ja ha int ännu heller kunna bestämma mig va ja tycker om den. meeen okej, fokuset ligger på att int bli roastad av eget bokval, så typ handmaid's tale sku va en no brainer. tror bara många ren läst den ren. måst väl vetä lottoo på resten av dina rekommendationer. thanks family!
elias26.10.18 kl. 12:01

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner