Ingen i djungeln håller någon i handen

17.12.2018 kl. 18:41

Här kommer tips på tre bra böcker jag läst under den mörkaste tiden på året.

The guest cat av Takashi Hiraide

Gästkatten av Takashi Hiraide köpte jag i en bokhandel i fem våningar i London. Japansk berättarkonst, en lågmäld och tät roman (141 sidor). Ett författarpar, ca 30 år, som har ett ganska svalt förhållande sinsemellan, börjar få besök av en katt som kallas Chibi. De blir väldigt fästa vid henne och relationen djupnar, tills nåt oförutsett inträffar och de måste skiljas åt. Det hela är mångbottnat och vackert och lagom vrickat. Det är som om Chibi är ett barn de önskar eller som en spegling av något de saknar i varandra. Att hon bara är en gäst öppnar upp för att läsa historien som ett intrång (snyltgäst) och det antyds också att de överträder gränserna för vad som är okej. Jag tyckte paret i Gästkatten inte tog ansvar då de började knyta an till Chibi. De är förtrollade av det här förbjudna på något vis.

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Jennifer Clement var på Helsingfors bokmässa i år och så hittade jag En bön för de stulna på loppis kort därpå. Jag visste inte att jag skulle bli mäkta imponerad av Clements poetiska prosa som inte säger något onödigt men som målar ett detaljrikt, brutalt Mexiko. Där flickorna i djungeln utanför Acapulco får gömma sig i gropar i marken för att inte bli bortrövade och sålda. "Ingen i djungeln håller någon i handen eller kysser någons kind." Om trafficking, missbruk, flickskap och kriminalitet. Och systerskap, det viktigaste. Författaren har intervjuat mexikanska kvinnor och sedan skrivit den här fiktiva historien. Mycket hett lästips och gåvotips! Jag är sugen på att läsa den nya Gun love till näst.

Skäl av Emma Holm

Emma Holm debuterade på Modernista förra året, men fick nu äntligen läge att läsa boken. Vera och Iris har varit bästa vänner, men deras vänskap har förändrats. En sommar inträffar ett övergrepp som förändrar dem för alltid. Avstånd och tystnader mellan dem betecknar deras relation i lika hög grad som deras aktiva möten. En skildring av maktspel som balanserar på gränsen mellan vänskap och kärlek. Jag läste inte romanen så uppmärksamt som jag hade önskat, men ibland är det skönt med såna läsningar där en tillåter sig själv att skumma bland sidorna. Emma Holms språk är precist och inte klyschigt, jag tycker hon ofta lyckas röra sig nära det som känns, men jag blir inte helt såld, och tror jag säkert kommer glömma boken ganska snart.

Kommentarer (1)
kul med boktipsen, de två sista har jag inte hört om tidigare så det var intressant läsning!
Ulrika17.12.18 kl. 21:00

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner