Mina favoriter tvåtusenaderton

03.01.2019 kl. 12:00

Vinter

Böcker

Jag läste återigen massvis mycket god litteratur, men det är särskilt Vegetarianen av Han Kang som jag tänker på då jag försöker sammanfatta mina största läsuppelvelser 2018. Jag skrev ett inlägg på Akademiska Bokhandeln om årets bästa böcker. Förutom Vegetarianen lyfte jag där: Rosie springer av Marika Maijala, Hennes nya namn av Elena Ferrante, Anteckningar av Tua Forsström och We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson. Läs blogginlägget för att få veta mer om mina tankar kring dem, och titlarna på fem övriga böcker som jag ville ge ett hedersomnämnde för.

Filmer 

Den sista filmen jag såg 2018 var Sorry to Bother You som kom att att beröra mig mer än Blackkklansman som inte heller var dålig. Den förstnämnda överraskade, var hutlöst rolig och gav mig samtidigt ont i magen. Berör teman rasism och klass. Tyckte andra halvan blev lite seg men i övrigt helt superb film. Jag tyckte även väldigt mycket om Black Panther, den bästa superhjältefilmen helt klart. Både Black Panther och Sorry to Bother You lyser pga fantastiska soundtrack. Därtill imponerades jag avgörande mycket av Three Billboards Outside Ebbing Missouri och Lady Bird i år, njöt mer av dem i hemmasoffan än av The Shape of Water som jag hann se på bio. Tänk ändå att jag inte sett Call Me by Your Name... det känns som om alla sett den. Andra filmer jag är sugen på just nu: Mustang, Roma och Isle of Dogs. Bästa inhemska filmen jag såg var Tuntematon.

 

Vår

Teveserier

En sak som alltid händer mig är att jag blir uppslukad av just den serien jag ser på för tillfället. Därför är det serierna jag ser på just nu som känns som de enda alternativen att nämna i kategorin bästa teveserier. Nämligen HBOs färska My brilliant friend och lite äldre The Sopranos. Filmatiseringen av Ferrantes värld känns exakt som de ska, färgvärlden i Neapel är dammig och blek och tempot är exakt som sig bör. The Sopranos (1999–2007) handlar om maffiafilmen Soprano i New Jersey. Bossen Tony får slaganfall och går hos psykologen, inte heller hans fru Carmela lyckas uttrycka sig och må bra, alla karaktärer är mycket verklighetstrogna. Jag gillar det äldre gardet (temperamentsfulla Junior och Tonys bitska mor) lika mycket som barnen i familjen osv. Inte underligt att Sopranos betraktas som en av de bästa serierna genom tiderna.

Musik

Enligt Spotify var mina mest lyssnade artister Janelle Monáe, Anderson .Paak, Florence + the Machine, Seinabo Sey och Silvana Imam. Det ligger väl rätt nära sanningen. Topp fem låtarna var Screwed med Janelle Monaé, Come Down med Anderson .Paak, Sky Full of Song med Florence, Jävla 80-tal med Hanna Järver och Time in a bottle med Lykke Li. Jag trodde Silvanas Vikken då och Florence Hunger skulle toppa listan, men tydligen inte. The Carters och Childish Gambino har jag också lyssnat på en hel del 2018. Bäst live var Brockhampton och Kendick Lamar på Flow!

 

Sommar

Teater

Bästa teaterupplevelsen var helt klart Teater Viirus Den andra naturen. Jobbade där så jag fick se den flera gånger, ändå tröttnade jag inte, den var tät och finurlig, tidsenlig men samtidigt evig. Älskade den. I London på the Lyceum Theatre såg jag musikalen the Lion King som självfallet var en stor hit.

Podcast

Den enda podcast jag lyssnade troget på var Bokpodden Hietanen & Henrikson eftersom jag är nyfiken på vad Ida och Anne tycker, de övriga poddarna lyckades jag inte skapa rutin med. Jag hoppas jag hittar en ny favoritpodd 2019, jag lyssnar just nu på Ruskeat tytöts Pehmee som verkar lovande.

Helsingfors

Ställen att besöka i Helsingfors alla gånger: Vinterträdgården, Amos RexHelsingfors stadsmuseum, bokhandeln Nide, Lappvikens sjukhusområde, Allas sea pool och gallerierna nära Pestparken. På sommaren ska man promenera runt Tölöviken eller ut till Fölisön, träffa vänner i Leninparken eller vid Uspenskij. Gå på bio till de äldre biograferna som inte är Finnkino. Godast lunch i Helsingfors har jag ätit på MATBeijing8 och Vibami. Godast pizza på Via Tribunali och hamburgare på Naughty brgr. Fika på Cafetoria roastery, Gran delicato eller Buongiorno. Nu i höst blev det flest barkvällar på tre finfina nyöppnade på Helsingegatan i Berghäll, nämligen Harju8 (också god mat), Hesari 13 (liten men där har jag alltid hittat sittplats) och Panema (drick Sour Sandy där). Klubbvis har det blivit Siltanen och resten av komplexet samt Eerikinkatu 11 (främst för karaokerummet och läget). Flowfestivalen, Konstens natt, Filmfestivalen Rakkautta & Anarkiaa samt Docpoint festival är bra events att ta del av. Jag hoppas 2019 för med sig en kväll på Plein i Vallgård och femrätters på Grön, fler utflykter till öarna kring stan och så är jag sugen att gå på balett och/eller opera!

 

Höst

Resor

Besökte Hamburg då Oskar bodde där och var en förlängd helg med mamma i London. Rekommenderar båda resemålen starkt, läs inläggen för att få veta vad jag gjorde i städerna. I somras bilade vi också till södra Lapland vilket jag tänkte blogga om, det var väldigt mysigt och perfekt att ta vara på den svettiga sommaren. Annars var det Stockholm flera gånger, också då jag bodde där i februari. I Stockholm ska man äta pizza på Omnipollos hatt eller Bananas, lunch på vegetariska Hermans eller turkiskt på Amida kolgrill, falafels på Falloumi och kinesisk finmiddag på Surfers. Och skönt häng på Bio rios kafé, perfekt destination en söndag då en tar en promand över Söder. Man ska gå till Söderbokhandeln så klart. Och så ska man promenera till Skeppsholmen och besöka Moderna muséet. 2019 önskar jag att jag får ta tåget till Moskva och St. Petersburg, något jag länge velat göra, och att jag kanske reser till Rom om jag bestämmer mig för att belasta miljön med en flygresa igen.

Övrigt

2018 vågade jag mycket och det visade sig att det höll. 2019 önskar jag mig fokus och ett välförtjänt lugn.

Kommentarer (1)
Come down var en av mina mest lyssnade låter förra året :) Tipstips på hans nya skiva Oxnard!
N05.01.19 kl. 14:24

 

 

Hanna Sofia, 27. Litteraturvetare, frilansare, skriver och redigerar text. Helsingfors. Bloggar sporadiskt, instagrammar oftare.

Contact: hylostal@gmail.com
Portfolio

 
 

Podcasten Samtal med vänner